GRAVÜR SANATÇISI ŞÜKRÜ ERTÜRK BÖLÜMÜMÜZDE KONFERANS VE SERGİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Türk liralarının ve pek çok posta pulunun üzerinde yer alan gravür (taile-douche) eserleriyle bilinen Şükrü Ertürk, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'ne 2 günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. 12 Nisan günü bir konferans veren, ardından ise çalışmalarının sergilendiği serginin açılışını yapan Ertürk, 13 Nisan günü ise bölüm öğrencileriyle workshop gerçekleştirdi.

Serginin açılışında konuşan Ertürk, "Öncelikle Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ’a,  ve beni geleceğin resim öğretmeni adayları ile buluşturan Rüçhan Keçeci’ye teşekkürlerimi sunuyorum. Buraya getirdiğim sergi uyguladığım tekniğin kısaca ne olduğunu açıklayan eserlerden oluşuyor. Sergide banknotun dışında posta pullarından oluşan çalışmalarım, banknotları toplu olarak bir arada gösteren, pulları bir arada gösteren çalışmalarım, banknotlardaki iki ayrı Atatürk portresinin büyütülmüş fotoğrafları bulunuyor. Ayrıca kendi ailem içerisindeki kişilerin portreleri de sergide mevcut. Bunları Taille – Douce tekniği ile yaptım. Bunlar orijinal baskılar, orijinal eserler. Öğrencilerimize Taille-Douce tekniğini tanıtmak amacıyla sergiyi açmış bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. (kaynak: http://www.elazigfirat.com/Hbr-17916-Erturkun-eserleri-bu-sergide.html)

Sanatçının Özgeçmişi

Şükrü Ertürk, 1947 yılında Şebinkarahisar Tamzara Mahallesinde doğmuştur. Sanatçı İlköğrenini Şebinkarahisar’da, orta öğrenimi Sivas Selçuk ortaokulu ve Sivas Lisesinde tamamladıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Resim iş bölümünü bitirerek 1969 yılında resim-iş öğretmenliği bölümüne başlamıştır.Sırası ile Diyarbakır Dicle ilköğretmen okulu Suşehri lisesi resim iş öğretmenliğinden sonra,1974 yılında da Gazi Eğitim Enstitüsü Resim bölüm asistanlığı görevlerini yapmıştır.1977 yılında Merkez Bankası Banknot Matbaası Gravür atelyesinde sanat yaşamına devam eden Ertürk,1977 den 2005 yılına kadar tedavüle çıkan TL banknotları için gravür çalışmaları yapmış; 1990 yılından itibaren 2005 yılına kadar tedavüle çıkan banknotların önyüzünde yer alan Atatürk portrelerinin çelik kalıplar üzerine orijinal gravürlerinin çizimini gerçekleştirmiştir.Bu çalışmaların yanı sıra portre ağırlıklı gravürler ile posta pulları için gravür çalışmaları yapmıştır. 1997 yılında Ankara’da kurulan ekslibris derneğine üye olarak yurt içinde ve yurt dışında açılan ekslibris sergilerine katılmıştır. 2003 yılında Banknot matbaasından emekli olarak, aynı yıl özel gravür atelyesini kurarak gravür çalışmalarımı burada sürdürmektedir.