ÖĞRETİM GÖREVLİMİZ RÜÇHAN KEÇECİ'YE BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Türk Sanat Topluluğu tarafından düzenlenen “Duyulmayan Çığlık Hocalı Uluslararası Resim ve Heykel Yarışması” düzenlendi. Yarışmada Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Rüçhan Keçeci’nin eseri birinciliğe layık görüldü.

Duyulmayan Çığlık Hocalı Uluslararası Resim ve Heykel Yarışması sonuçlandı. Seçici Kurul tarafından Resim ve Heykel alanında üçer esere başarı ödülü verilirken 50 eser sergilenmeye değer bulundu. Yarışmanın ödül töreni ise 26 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Yarışmada Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Rüçhan Keçeci birinciliğe, Atanas Karaçoban ikinciliğe, Songül Yılmaz ve Yunus İrken üçüncülüğe layık görüldü. Yarışmanın resim dalında da Engin Güney birinciliğe, Murat Karaova ikinciliğe ve Yetkin Yağcı üçüncülüğe layık görüldü.

Yarışmada heykel alanında birinciliğe layık görülen Rüçhan Keçeci, gazetemize özel olarak yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubata bağlayan gece Ermenilerin Azerbaycan’ın Dağlık Karadağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasına yapmış oldukları katliam ve soykırım hiçbir insanın asla unutamayacağı bir vahşetti.  Bu vahşeti kelimelerle anlatabilmek çok zor... Hiçbir kelimenin veya cümlenin bu katliamı anlatmaya yeteceğini sanmıyorum. Bir insan ve sanatçı olarak bu soykırımı anlatabilmek için düzenlenen yarışmaya endüstriyel atık metallerden hazırlamış olduğum bir eser ile katıldım. Yarışma sonunda kazanan eserlere maddi bir ödülün olmaması yarışmanın anlam ve önemini benim açımdan daha da etkili oldu.”

Eserine ilişkin bilgiler veren Keçeci, “Yapmış olduğum eserde karnında bebeği olan bir anne bulunmaktadır. Anne sırtından tüfeğin ucuna takılmış bir süngü ile katledilmektedir. Anne figürünün üzerinde yer alan kıyafetler yırtılmış ve yarı çıplak bir şekilde tasarlanmıştır. Bu anlatım annenin öldürülmeden önce işgence ve cinsel istismara maruz kaldığını göstermek için yapılmıştır. Annenin sırtından vurulması karnındaki yavrusunu korumakta olduğunu göstermektedir. Bu vahşet tasarlamış olduğum eserden daha fazla bir şekilde HOCALI’da maalesef yaşandı. İnşallah böyle bir vahşet ve soykırım bir daha hiçbir yerde yaşanmaz.”dedi.

Benzer bir olayın 26 Nisan 1937 de İspanya’da yaşandığına ifadelerinde yer veren Rüçhan Keçeci, Picasso’nun da tablosuna bunu yansıttığını söyledi. Keçeci konuşmasında, “Alman ve İtalyan savaş uçakları 3 gün boyunca İspanya’nın Guernica kasabasını bombalamıştı ve büyük bir katliama neden olmuştu. İspanyol ressam Picasso bu vahşet karşısında daha fazla suskun kalmayarak tüm dünyanın sanat adına çok iyi bildiği ‘Guernica’ tablosunu yaptı. Picasso, bütün dünyaya eseriyle bu katliamı anlattı ve dünya bu vahşeti öğrendi.

Gerçek bir sanatçı böylesine acı bir olay karşısında sessiz kalamaz. Ben de böylesine bir vahşet karşısında sessiz kalmadım. Ne acıdır ki 26 nisanda yaşanılan böylesine bir vahşet 26 şubatta HOCALI’de yaşandı. Picasso eserine Guernica dedi. Ben de bu esere ‘Bebeğin Sessiz Çığlığı Hocalı’ adını verdim. Allah bir daha böylesi bir eserin yapımına neden olacak bir olay yaşatmasın, Guernica ve Hocalı yaptırmayı nasip etmesin ve böylesine vahşetler il soykırımlar yaşanmasın.”ifadelerine yer verdi.

kaynak: http://www.elazigfirat.com/Hbr-16946-Kececi-Hocalinin-duyulmayan-cigligi...